luni, 19 septembrie 2011

Panoul de bord la OPEL CORSA C

OPEL CORSA C 1.0 l - an fabricatie 2004, cod motor Z16XE


SIMPTOME: Ceasurile si becurile de bord "cad" instantaneu, fie in ralanti, fie in sarcina, functionare defectuoasa la semnalizare.

DIAGNOZA: Nu se poate conecta Testerul pe instrumente bord.

INVESTIGARI: Se verifica sigurantele F17=20A si F22=5A, din tabloul situat in compartiment motor (in dreapta). Aceste sigurante, alimenteaza modulul multifunctional localizat in ceasurile de bord.

CONCLUZII: Daca sigurantele sunt bune, atunci problema este multifunctionalul, care nu se poate repara si se va inlocui tinand cont de imperecherea lui cu ECU motor (in unele cazuri).

OBSERVATII: Modulul multifunctional are rolul de a selecta comenzile dorite de noi sau de informare (ex=semnalizare, stergatoare, lumini, turometru, ceas rezervor, temperatura apa, etc.) si lucreza cu semnale de comanda digitale (tensiuni mici), avand la iesire tensiuni de comanda pentru relee-12 V.

Acest modul se defecteaza in urmatoarele cazuri: incarcare baterie defectuoasa, demontarea unei borne de la acumulator in timp ce functioneaza motorul, un scurt-circuit in cablaj sau la interventia unui personal neautorizat, atunci cand se modifica numarul de kilometri la bord.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu