vineri, 30 septembrie 2011

Motorina cu zahar in rezervor

PEUGEOT BOXER 2,2 D HDI,fabricatie 2006, cod motor 4HY, 77 KW


SIMPTOME: Motorul porneste, functioneaza cca. 30 secunde "clantanind" injectoarele si apoi se opreste.

DIAGNOZA: Eroarea P3801, care se refera la presiunea oscilanta (sub 200 Bari si peste 400 Bari), din sistemul de alimentare al injectoarelor. Este vorba despre presiunea din rampa injectoarelor, care in mod normal este de 300 Bari constant, la ralanti.

VERIFICARI: In acest caz, in primul rand s-a verificat presiunea de combustibil dupa filtrul de motorina, care era sub 1,5 Bari (presiune standard este de 2,3 Bari), vizibil si cu ochiul liber. In momentul testului, privind atent s-a constatat ca motorina continea apa si mizerie, iar ideea era sa schimbam filtrul de motorina. Dar acum, era momentul sa verificam inainte de filtru, daca pompa din rezervor scoate sub presiune si bineinteles existenta apei in motorina. De data aceasta, pompa nu mai alimenta filtrul, chiar daca o alimentam direct din releul situat in compartimentul motor si am luat decizia sa desfacem capacul pompei ca s-o inspectam, asigurandu-ne totodata daca avem motorina in rezervor.

CONCLUZII: Cu stupoare, am realizat ca in rezervor se afla zahar si apa in compozitia combustibilului. Asadar, am dat rezervorul jos, l-am spalat bine sub presiune de apa, am curatat conductele de tur, retur si sorbul pompei, am schimbat filtrul de motorina, am montat rezervorul si am pornit motorul din nou, iar rezultatul muncii noastre, a fost ca simptomul era acelasi.

OBSERVATII: Am curatat in continuare, instalatia de inalta presiune, pompa de inalta (common rail), am demontat regulatorul de presiune, prins de corpul pompei cu 2 suruburi si am curatat sita acestuia, cu atentie sa nu se distruga simeringul de etansare, aflat in apropierea sitei, dupa care l-am montat la locul lui. Mai departe am dat jos si senzorul de presiune, cu cheia fixa de 27 mm, aflat la mijlocul barei de presiune si s-a curatat si acesta cu atentie (cu alcool industrial si suflat cu aer in orificiul lui de cca. 1mm). Apoi s-a spalat si bara, cu presiune din pompa de alimentare din rezervor, facandu-se temporizarea acesteia odata cu punerea cheiei in pozitia contact ("ON"). De data aceasta, dupa montarea senzorului in bara, cand am pornit din nou motorul nu s-a mai oprit si functiona silentios, lasandu-l in regim de ralanti pana cand temperatura apei s-a ridicat la 80 grade (cca 1/2 ora). Apoi cu precautie, s-a testat in sarcina la drum intins si totul a fost OK.

MOTTO: Daca aceasta masina ar fi ajuns pe maini de mecanici fara pregatire, s-ar fi incercat pornirea ei prin tractare, pompa commom rail ar fi cedat al fel poate si unul sau mai multe injectoare, etc. iar proprietarul ar fi suportat o paguba mult mai mare. In majoritatea cazurilor este necesara diagnosticarea in prealabil a vehiculelor, cu un tester profesional si un personal calificat.

4 comentarii:

  1. am un opel astra g motor 1.7 cdti care de cateva luni imi face probleme . Prima data cand s-a oprit in mers l-am pus pe tester si mi s-a spus sa schimb regulatorul de presiune. Totul bine dupa ce l-am schimbat; acum dupa doua luni s-a oprit din nou , pe tester nu apare nici o eroare am am desfacut sorbul si am gasit in vasul in care sta el dedesupt zahar; trebuie sa urmez aceiasi procedura de mai sus?imi este teama sa nu fi fost afectate pompa de inalte si injectoarele

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand,imi cer scuze pentru raspunsul meu ,care vine tarziu.Nu stiu daca ai rezolvat problema,dar daca nu s-a intamplat sa mergi mai multi km (asta inseamna sa fi fost zahar in cantitate mare)si este bine: pompa nu a patit nimic si injectoarele le fel. Acorda o mare atentie la curatire repetata,la regulatorul din pompa de inalta presiune si la senzorul de presiune din bara de alimentare a injectoarelor,bineinteles dupa curatirea rezervorului si inlocuirea motorinei si al filtrului.Daca mai sant probleme,scrie.

      Ștergere
  2. mecanica e foarte grea! cine o face sa o faca bn

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mecanica,este grea pentru cine nu are scolarizare si experienta,dar acum in secolul vitezei,avem multe informatii si pe net,pe unele site-uri,care promoveaza stiinta electrica sau mecanica auto.Important este sa-ti placa aceasta stiinta.

      Ștergere